Το ΚΕΜΕΑ διοργάνωσε Διμερές Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών αξιωματούχων σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα IDIRA. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕΑ στις 4 και 5 Ιουνίου 2013.

Σκοπός της Εκπαίδευσης

Ο σκοπός της Εκπαιδευτικής διημερίδας ήταν να παρουσιάσει τις διαδικασίες σε επίπεδο Διεθνούς Διαχείρισης Καταστροφών και ειδικότερα, τα υφιστάμενα και αναπτυσσόμενα Πληροφορικά Συστήματα για την υποστήριξη των Συστημάτων  και Λειτουργιών του προγράμματος IDIRA. Η υφιστάμενη γνώση σε θέματα διεθνούς αντιμετώπισης καταστροφών τόσο από πλευρά Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελίνου όσο και από τα σενάρια του EUCP, θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και αξιολόγησης συνεπειών, μέσα από μια Άσκηση Σεναρίου Δασικής Πυρκαϊάς με τη χρήση λογισμικού του IDIRA, στην οποία θα συμμετέχουν οι τελικοί χρήστες. Στην Άσκηση, οι τελικοί χρήστες θα πρέπει να αποδείξουν τόσο την ατομική ηγετική τους ικανότητα και τη δυνατότητα συνεργασίας, αλλά και την ικανότητα χρήσης των δοκιμασμένων Πληροφοριακών Συστημάτων του IDIRA.

Αποτελέσματα του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου

Κατά τη διάρκεια της διημερίδας τα μέλη της ομάδας έργου του IDIRA είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του Προγράμματος IDIRA σ’ εναν μεγάλο αριθμό δυνητικών χρηστών οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς τομείς (Πυροσβεστική, Στρατό, Ειδικούς Αντισεισμικής Προστασίας, Αστυνομία, Ομάδες Διάσωσης, κλπ.), καθώς και να τους ενημερώσει σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές του Προγράμματος. Επιπλέον, το Σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκομίσουν χρήσιμα συμπεράσματα καθώς και να προσδώσουν κατά αυτόν τον τρόπο νέα δυναμική στην εξέλιξη του Προγράμματος IDIRA. Είναι γενική πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο μπορεί να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο σημείο εκκίνησης προκειμένου να υλοποιηθούν αντίστοιχες εκπαιδευτικές συναντήσεις τους προσεχείς μήνες.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IDIRA μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Για να δείτε το Σεμινάριο στο επίσημο site του Προγράμματος πατήστε εδώ.

Φωτογραφίες από το γεγονός

DSC05149b 1

DSC 1526 1

DSC 1626 1

 

 

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

 

 

 

European Commission

 

 

 

 

Horizon