eo4eu logo

 

Μια νέα πλατφόρμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση και τη χρήση δεδομένων παρατήρησης της Γης (Earth Observation -EO) για περιβαλλοντικές, κυβερνητικές, ακόμη και επιχειρηματικές προβλέψεις και λειτουργίες, ανακοινώθηκε από την κοινοπραξία καινοτομίας EO4EU, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έναρξή του έργου στις 29-30 Ιουνίου 2022 στην Αθήνα, Ελλάδα.

Ανά πάσα στιγμή, δορυφόροι που εκπαιδεύονται προς τη Γη τροφοδοτούν δεδομένα τακτικά για διάφορες πτυχές από καθημερινές εφαρμογές όπως τα επίπεδα ρύπανσης ή ο καιρός, έως λιγότερο προφανείς εφαρμογές όπως αρχαιολογικές, υγειονομικές ή θαλάσσιες εφαρμογές. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα βρίσκονται εύκολα, ανακτώνται, χρησιμοποιούνται και γίνονται κατανοητά μόνο από επιστήμονες και τεχνικούς ειδικούς που ειδικεύονται στον τομέα τους. Μερικά εμπόδια που εμποδίζουν τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων δεδομένων είναι οι μεγάλοι όγκοι δεδομένων που βρίσκονται συνήθως στον τομέα EO και που καθιστούν την επεξεργασία δεδομένων EO μια πρόκληση. Μια άλλη πτυχή είναι η έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ των κύριων πηγών δεδομένων και φιλικών προς τον χρήστη μηχανισμών πρόσβασης που εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων λύσεων ή την ανάπτυξη σε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Οι εργασίες για την ερμηνεία των δεδομένων περιβαλλοντικής παρατήρησης είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής για την εκπλήρωση των κριτηρίων αειφορίας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) και της κλιματικής και οικολογικής μετάβασης.

Τα δεδομένα της Γης στα χέρια μας

Η Πλατφόρμα EO4EU, η οποία θα είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση www.eo4eu.eu, θα συνδέει ήδη υπάρχουσες κύριες πηγές δεδομένων EO όπως DestinE, GEOSS, INSPIRE, Copernicus, Galileo, μεταξύ άλλων και θα προσφέρει πολλά εργαλεία και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τους χρήστες να βρουν και να έχουν πρόσβαση στο δεδομένα που τους ενδιαφέρουν, καθώς και να αναλύσουν και να οπτικοποιήσουν αυτά τα δεδομένα. Η πλατφόρμα θα αξιοποιήσει τη μηχανική εκμάθηση για να υποστηρίξει το χειρισμό του χαρακτηριστικά μεγάλου όγκου δεδομένων EO, καθώς και έναν συνδυασμό Cloud υποδομής και υψηλής απόδοσης pre-exascale υπολογιστών για τη διαχείριση φόρτου εργασίας επεξεργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στην ανάπτυξη φιλικών προς τον χρήστη διεπαφών για το EO4EU που επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν διαισθητικά τα δεδομένα EO ελεύθερα και εύκολα, ακόμη και με τη χρήση εκτεταμένης πραγματικότητας.

Ο Συντονιστής EO4EU, Καθηγητής Στάθης Χατζηευθυμιάδης δήλωσε: «Η ελπίδα είναι ότι με τα δεδομένα EO πιο προσβάσιμα σε μη-τεχνικούς χρήστες, όπως πολίτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εμπλακούν στην επίλυση των σημερινών κοινωνικών προκλήσεων στις οποίες τα δεδομένα EO βοηθούν στην αντιμετώπιση. Υπάρχουν επίσης πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να προωθηθούν με περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα EO. Έχουμε ήδη δει πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι η καλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα EO - από υπηρεσίες χαρτογράφησης και τοποθεσίας, έως συσκευές παρακολούθησης γύρης και αλλεργιογόνων ή ακόμα και ενημερώσεις καιρού σε πραγματικό χρόνο».

Εφαρμογές: περιβάλλον, υγεία, ασφάλεια και πολλά άλλα!

 

Για την επίδειξη των ευρείας κλίμακας και σχετικών εφαρμογών της πλατφόρμας EO4EU, το EO4EU θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση μιας υπηρεσίας πρόβλεψης αλλεργιών και αερομεταφερόμενων κινδύνων στις Σκανδιναβικές και Βαλτικές περιοχές, τη βελτιστοποίηση μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας του χρόνου μεταφοράς εμπορευμάτων σε διαφορετικούς ωκεανούς, τη βελτίωση της κλιματικής προσαρμοστικότητας των τροφίμων σε παραγωγή στην Ιταλία, τη βελτίωση της παραγωγικότητας των δασών με προσομοίωση ροών νερού, ενέργειας και άνθρακα στην Αυστρία, την ενσωμάτωση συνόλων δεδομένων βροχοπτώσεων για την αξιολόγηση της ευαισθησίας του εδάφους στην υδάτινη διάβρωση σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη διεξαγωγή καλύτερων αξιολογήσεων και προβλέψεων επιπτώσεων της πανώλης της ακρίδας στην Υεμένη και τη βελτίωση της πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών και καταστροφών στην Ιταλία.

Το έργο EO4EU αποτελείται από 16 εταίρους από 11 χώρες. Η κοινοπραξία που θα προωθήσει την πλατφόρμα και τις αρχικές περιπτώσεις χρήσης της διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και περιλαμβάνει άλλα πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και το Πανεπιστήμιο της Λετονίας, περιβαλλοντικά και ερευνητικά ιδρύματα όπως τα European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), HPC Centre CINECA, Finnish Meteorological Institute (FMI), Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (CMCC), Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (Kentro Meleton Asfaleias – KEMEA), Fraunhofer Institute for Transportation and Infrastructure Systems IVI, και μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες όπως Sistema Gmbh,  Danaos Shipping Co. Ltd.,  eBOS Technologies Ltd.,  Trust-IT Srl,  Engineering,  Intelligence for Environment and Security Srl και η Meteorological and Environmental Earth Observation Srl (MEEO).

 

Εμπλακείτε

 

Το έργο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Μάιο του 2025, αλλά ακόμη και πριν από τότε το EO4EU θα διαθέσει τις πιλοτικές εκδόσεις της πλατφόρμας EO4EU σε όσους θα την υιοθετήσουν πρώιμα. Στην πραγματικότητα, θα διοργανώσει έναν διαγωνισμό EO Innovation Awards για την καλύτερη και πιο δημιουργική χρήση της Πλατφόρμας EO4EU.

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις εξελίξεις του EO4EU, εγγραφείτε στην κοινότητα EO4EU στη διεύθυνση www.eo4eu.eu.  Μπορείτε επίσης να συναντήσετε τα μέλη του έργου στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο του έργου, «Συστήνοντας το EO4EU: Κάνοντας τα δεδομένα Παρατήρησης της Γης πιο προσιτά μέσω εργαλείων επόμενης γενιάς» στις 22 Ιουλίου 2022, 10:00 CEST. Εγγραφείτε εδώ: https://www.eo4eu.eu/events/introducing-eo4eu.

 

EO4EU Athens2022

 

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

 

 

 

European Commission

 

 

 

 

Horizon