Αθήνα, 23-27/09/2019

 

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το KE.ME.A., υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC)

 

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του (Λ. Μεσογείων 96, Πρώην Σ.Α.Ε.Α.) το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μετανάστευση, Διαχείριση Συνόρων και Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ)». Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 23-27 Σεπτεμβρίου 2019.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξέταση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνει η ΕΕ τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω των κοινών παρεμβάσεων των κρατών- μελών καθώς και των αποστολών και επιχειρήσεων που εντάσσονται στην ΚΠΑΑ. Ακολούθως, θα γίνει κατανοητό ότι ευρωπαϊκές πολιτικές για την μετανάστευση \εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η αποφασιστική συμβολή των αποστολών της ΚΠΑΑ ως αναπόσπαστο στοιχείο των κοινών πολιτικών για τη διαχείριση των συνόρων με τις Τρίτες Χώρες. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στις αιτίες δημιουργίας μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την περιοχή ΜΕΝΑ και την Αφρική.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα για την ΚΠΑΑ και να ανταλλάξουν απόψεις, οπτικές, εμπειρίες τόσο μεταξύ τους όσο και με ειδικούς και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με την μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων.

Το πρόγραμμα αφορά το πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό των Κρατών- Μελών καθώς και θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών της ΕΕ.

Προθεσμία Αιτήσεων: 5 Σεπτεμβρίου 2019

Πρακτικές Πληροφορίες

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη θεσμοθετημένη επιτροπή EU ENLIST Nominators μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (ESDC ENLIST) στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://esdc.europa.eu/enlist/login. Η καταληκτική προθεσμία εγγραφών είναι η 5η Σεπτεμβρίου 2019. Η εγγραφή δεν εγγυάται τη συμμετοχή του υποψηφίου καθώς απαιτείται πρώτα να εγκριθεί η αίτηση από τη Γραμματεία του Κολλεγίου (ESDC Secretariat) και στη συνέχεια να συμπληρωθεί από τους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες η φόρμα εγγραφής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του συστήματος ENLIST.

Η εκπαίδευση αποτελείται από δύο υποχρεωτικά μέρη: ένα εξ αποστάσεως (elearning) και ένα διαδραστικό (από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, αίθουσα εκδηλώσεων ΚΕ.ΜΕ.Α., Λ. Μεσογείων 96, πρώην Σ.Α.Ε.Α., Αθήνα). Το εξ αποστάσεως (elearning) μέρος θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Σεπτεμβρίου 2019 μέσω της πλατφόρμας ILIAS του Κολλεγίου (ESDC elearning Platform ILIAS) και όλες οι εκπαιδευτικές ενότητές του (Autonomous Knowledge Units- AKUs) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία.

Η γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική (χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά).Το κόστος ταξιδιού, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής θα πρέπει να καλυφθεί από την Υπηρεσία- Φορέα του κάθε συμμετέχοντα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλες τις ημέρες. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το διαδραστικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕΑ και θα ολοκληρώσουν και το εξ αποστάσεως μέρος του θα χορηγηθεί πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:

  • όταν γίνεται η εγγραφή των υποψηφίων στο σύστημα ENLIST, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι μη λειτουργικές/γενικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
  • πρέπει να γίνεται έλεγχος για το πλήρες ονοματεπώνυμο (όπως αυτό εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφα του υποψηφίου) και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υποψηφίων πριν να αποθηκευτούν στο σύστημα ENLIST, καθώς αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση των εγγραφών και η περαιτέρω επικοινωνία σχετικά με τη συμμετοχή των υποψηφίων στην πιλοτική εκπαίδευση.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα της πιλοτικής εκπαίδευσης, το περιεχόμενό της και το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με τους:

  1. Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Course Manager, KEMEA

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481630 (εσ. 348)

  1. Κωνσταντίνος Τίγκας

Επιστημονικός Συνεργάτης, KEMEA

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481630 (εσ. 358)

  1. Ανδριάνα Ρετζέπη

Επιστημονική Συνεργάτης, KEMEA

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481630 (εσ. 354)

  1. Βάγια Πουτουρούδη

Επιστημονική Συνεργάτης, KEMEA

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481630 (εσ. 336)

  1. João Miguel DE ALMEIDA MADALENO

ESDC Training Manager on Conflict Prevention and Civilian Aspects - CSDP, European External Action Service

E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., phone: +32 (0) 25 84 4539, Mobile: +32 (0) 460 84 45 39

   

kemea                                                            esdc

 

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

 

 

 

European Commission

 

 

 

 

Horizon